ЗБОГОМ, КВОЧКО!

ЗБОГОМ, КВОЧКО!
Бивше "Старе новине", БУРГИЈЕ.(Не више - "коло,коло, наоколо", нити ђипање у Врзином колу! Збогом, Квочко, расквоцана заблудо!

Укупно приказа странице

среда, 4. март 2020.

КОМЕНТАРИ, СВЕ ЧЕШЋЕ, БОЉИ ОД ЧЛАНАКА





Филмофил пре 13 сати
Ах, тај ФЕСТ и ах, то незнање ауторке овог текста, а богами и уреднице Културне рубрике које не знају када је био први ФЕСТ. „Те далеке 1979. на седмом по реду фестивалу...” ?! И врапци знају да је први ФЕСТ одржан у јануару 1971. Дакле, ово је подсећање на ДЕВЕТИ, а не на седми ФЕСТ. Културна рубрика „Политике” била је некад култна рубрика. Иначе, овај текст са грубом грешком данас је најављен на првој страни „Политике”.

Клаудија Кардинале на ручку у „Политици”

Аутор: Мирјана Радошевићуторак, 03.03.2020. у 20:00
Клаудија Кардинале у „Политици” 1979. године (Фото приватна архива)
Биле су то године кад је Фест био филмско лице света, али и ми се нисмо брукали. Те далеке 1979. на седмом по реду фестивалу, сачувала сам у албуму, црно-белу фотографију непотписаног фоторепортера. Реч је о ручку који је поводом Феста приредио тадашњи директор „Политике” Вукоје Булатовић. Свечани ручак у част маркантних гостију, приређен је у самој згради коју смо, одмила, звали „палата”. На чувеном петнаестом спрату, простору који је због елегантног ентеријера (столица и зидова обложених такозваном шпанском трском у то време сматраном врхунцем луксуза) чувени новинар Миро Радојчић упоредио са Вестминстерском опатијом у Лондону! А бар Радојчићу се могло веровати, као дугогодишњем дописнику из Велике Британије.
Била је то година када је један од оснивача Феста Милутин Чолић, филмски критичар „Политике”, завршавао свој последњи мандат као уметнички директор и селектор Феста. 

                 __________________________
 
Međunarodni filmski festival - FEST održava se svake godine u Beogradu.
Prvi FEST je održan između 8. i 16. januara 1971. pod sloganom „Hrabri novi svet“, u Dvorani Doma sindikata. Festival je otvoren filmom „Meš“ Roberta Altmana.[1]
Tokom prvog festivala na pet programa je prikazano ukupno 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti, Fest je dostigao 1977. godine, kada je zabeleženo 252.332 gledaoca.
Tokom devedesetih festival je upao u krizu, 1997. je čak i prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu, 1993. i 1994. nije održan.-извор >>>>>>

Нема коментара:

Постави коментар