ЗБОГОМ, КВОЧКО!

ЗБОГОМ, КВОЧКО!
Бивше "Старе новине", БУРГИЈЕ.(Не више - "коло,коло, наоколо", нити ђипање у Врзином колу! Збогом, Квочко, расквоцана заблудо!

Укупно приказа странице

понедељак, 9. октобар 2017.

ОБЕЛЕЖЕНА 83. ГОДИШЊИЦА УБИСТВА Њ.В. КРАЉА АЛЕКСАНДРА I



Опленац, 9. октобар 2017 - Господин Предраг Марковић, члан Крунског савета, присуствовао је данас обележавању 83. годишњице убиства Њ.В. Краља Александра I у краљевском маузолеју Цркве Светог Ђорђа на Опленцу. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и помен са свештенством Епархије шумадијске.
По завршетку Литургије венце на Краљев гроб положили су г-дин Предраг Марковић у име Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра, унука Њ.В. Краља Александра I, председник општине Топола г-дин Драган Живановић, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Задужбине Краља Петра I, многобројних удружења и грађана који су се окупили да одају пошту вољеном Краљу.
Њ.В. Краљ Александар I мучки је убијен током државне посете Француској, у Марсељу, 9. октобра 1934. године. Са њим је страдао и француски министар иностраних послова г-дин Луј Барту.
Њ.В. Александар I, југословенски Краљ, други син Краља Петра I и Кнегиње Зорке, рођен је на Цетињу 16. децембра 1888. Кум на крштењу био му је, преко изасланика, руски цар Александар II. Детињство је провео у Црној Гори, а основну школу завршио у Женеви. Даље школовање наставио је у војној школи у Петрограду, а потом у Београду. Након смрти Краља Петра I, он ступа на престо Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.
Овим чином остварени су идеали о уједињењу јужних Словена, за које су се залагали његов отац и деда. После смрти Краља Петра I 16. августа 1921, Регент Александар је постао Краљ Срба, Хрвата и Словенаца. 1922. године оженио се Принцезом Маријом од Румуније. У том браку рођена су три сина – Престолонаследник Петар и Принчеви Томислав и Андреј.   
        
         извор: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - 
Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра 

Нема коментара:

Постави коментар