НE постоји никакво званично потраживање, ни захтев италијанског тужилаштва, нити Народни музеј има било каква сазнања у вези са информацијом која се појавила, све је то без икаквих правних утемељења или утемељења у реалности - изричита је била директорка Бојана Борић Брешковић, коментаришући писање италијанских медија о томе да је тамошње тужилаштво покренуло истрагу због осам ремек-дела ренесансних мајстора - Тицијана, Тинторета и Карпача, која се, наводно, нелегалегално налазе у српском националном музеју.
- Та потраживања су на нивоу претпоставки - изјавила је Бојана Борић Брешковић у среду после конференције за новинаре посвећене манифестацији "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10". - Реч је о делима која немају разлога да буду предмет било каквог спора. Све што се налази у Народном музеју власништво је државе, и ова институција самостално не одговара ни за шта, нити било коме. То је баштина државе Србије, чији смо ми чувари, и ако било ко има нека питања у вези са тим, одговор треба тражити од Републике Србије.
Према речима директорке Народног музеја, Збирка италијанске уметности која се чува у националном музеју све време је била доступна јавности кроз публикације и изложбе.
Она је подсетила да је 2004. године та збирка публикована у целости, у оквиру каталога Збирке стране уметности, упоредо на српском и италијанском језику.
- Аутори су били италијански познаваоци уметности баш због тога што је то било и питање атрибуције појединих дела - рекла је Борић Брешковић. - Приређене су и две изложбе Збирке италијанске уметности у Италији 2005. године. Прва је била у Барију, а потом и у Болоњи. После тога одржана је изложба у Данској и самом Народном музеју у Београду.
Портрет Кристине Данске који се приписује Тицијану
У каталогу двеју италијанских изложби је писало и да је слике од западних савезника као ратну одштету добила Комисија за репарацију при Влади ФНРЈ. Иначе, у Збирци стране уметности, наш најзначајнији и најстарији музеј чува велики број дела италијанских мајстора.
Италијански медији сада, позивајући се на тужилаштво у Болоњи које тврди да је посреди осам дела "непроцењиве вредности", наводе само два конкретна. То су Тинторетова "Богородица са Христом и сенатором" и "Портрет Кристине Данске", коју тамошња штампа приписују Тицијану, а како у нашем музеју тврде, реч је вероватно слици рађеној по узору на Тицијана.
УСКОРО У СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ
МИСЛИМ да Народни музеј иде напред са својим радовима и захваљујући Влади Србије брзо ће бити отворен за јавност и сва та уметничка дела биће представљена на сталној музејској поставци, што је и апсолутно најбоља одбрана - истакла је директорка националног музеја.