ЗБОГОМ, КВОЧКО!

ЗБОГОМ, КВОЧКО!
Бивше "Старе новине", БУРГИЈЕ.(Не више - "коло,коло, наоколо", нити ђипање у Врзином колу! Збогом, Квочко, расквоцана заблудо!

Укупно приказа странице

уторак, 21. август 2012.

VRANJ geokeš

Ovaj geokeš nije teško pronaći kada se već nađete na vrhu Vranja, ali nije tako lako popeti se do gore, s obzirom da je Vranj jedan od stenovitijih i teže pristupačnih vrhova Homolja. Ipak, zahvaljujući centralnoj poziciji među zapadnim vrhovima Homoljskih planina i njegovim eksponiranim liticama, vidici koji se odozgo pružaju su fascinantni; kao na dlanu, pred vama je ogromna šuma Trest, preko puta je Štubej, zapadni susedi su Kobilja glava, Vrata, Veliki i Mali Sumorovac, a u daljini se naziru i Veliki i Mali Vukan i Ježevac. Na drugoj strani, nastavlja se greben Homoljskih planina vrhovima Pojana Tresnita, Kupinova Glava, Zdravča, Oman, a za vedrijih dana mogu se videti i kopovi iznad Majdanpeka, Veliki Krš, Crni vrh i Beljanica. Vranj je izvanredno mesto da se sagleda prostranstvo koje zahvataju Homoljske planine.
Panorama sa vrha Vranja
Panorama sa vrha Vranja
Pristup vrhu je moguć bilo sa severa ili sa juga. Sa severa, ide se kroz šumu Trest do ispod prevoja koji se nalazi tačno između dve celine kamene gromade Vranja. Ako stižete iz doline Vitovnice, pratite planinarsku markaciju koja prolazi pored Pajkinog izvora i većim delom prati šumski put koji izbija na greben između Velikog i Malog Vranja. Ako u šumu ulazite sa livada nadomak Malog Vranja, pratite stazu koja je većim delom obeležena manastirskim markacijama (krst) i u nekom trenutku ćete se spojiti sa planinarskom stazom koja stiže sa zapada – ostaje samo da savladate najjači deo strmine do samog vrha. Oprez u završnici, ima dosta kamenja koje se klati!
        videti više: VRANJ

Нема коментара:

Постави коментар